Uitnodiging – De opdrachtgevers hebben mij in december 2009 gevraagd om samen met hen de leegstaande Christelijke gereformeerde kerk aan de Iepenlaan 6 in Bussum te bezoeken en een advies uit te brengen over de mogelijkheid om er een woning van te maken. We moesten de intense stille koude doorstaan om je een voorstelling te maken van een mogelijke monumentale en comfortabele woning. De schaal van de ruimte was zodanig dat er heel goed een menselijke maat in geïntegreerd kon worden. Voorwaarde was dat er buitengewoon goed geïsoleerd moest worden en de nieuw te maken opening in achtergevel beeldbepalend zou worden voor de nieuwe functie.

Concept – De opdracht voor de complete verbouwing, om de ruimte geschikt te maken voor bewoning door een gezin met twee kinderen, is verstrekt in maart 2010. Samen met mijn partner Guusje van den Heuvel heb ik een totaal plan voor het gebruik van de ruimte ontwikkeld. De  routing voor de geprojecteerde woning en de proporties van de gebruiksruimtes zijn gerelateerd aan het idee dat kenmerken van het originele gebouw in tact mochten blijven. Na verbouwing zal bijvoorbeeld in de hoek rechts achterin de volledige maat van de zij- en achtergevel zichtbaar zijn.

Keuze – Na enkele weken van onderzoek is er gekozen voor een voorstel waarbij de structuur van de ruimteverdeling vanaf de entree ontwikkeld van complex en gesloten naar eenvoudig en open. Er is een ontwerp gemaakt waarbij een diagonale vertanding van bouwvolumes van rechtsvoor naar linksachter de grote lijn vormt.

Bouwprincipes – Alle wanden op de begane grond hebben een vijf centimeter hoge terugvallende plint. Hiermee wordt een luchtigheid bereikt met de wanden die in hoogte variëren van 2.60 tot 4.50 mtr.

Daarnaast is er rondom elke deur en elk venster een terugvallend kader van 2 cm. breed en 2 cm. diep gemaakt. De gestuukte wanden en de deuren en vensters raken elkaar optisch nergens. Om dit beeld te versterken c.q. niet te verstoren zijn blinde scharnieren toegepast. In de aluminium achterpui komen deze details terug in de slanke flensen op de constructieve profielen. De massieve raampartij krijgt door de plaatsing van de flensen een mooi reliëf en een elegante overgang naar het metselwerk. De grote raampartijen hebben een middenstijl op 2,5 mtr. en een maximale maatvoering tot aan het plafond.

Het metselwerk is opgebouwd uit een zwart donkergrijze handvorm steen in Hilversums formaat. De stenen zijn in wild verband gemetseld, de horizontale voegen liggen verdiept en de staande zijn vlak gemaakt met de voorkant van de steen. Het karakter van de achtergevel zal bestaan uit een gebalanceerde spanning tussen horizontale werking van het metselwerk en de oprijzende raampartijen.

Interieur – De functionele ruimtes zoals o.a. de slaapkamers, badkamers en de keuken zijn in evenwicht gebracht met de ‘restruimte’. Vrije/open ruimtes en passages zijn royaal gebleven en bieden meerdere mogelijkheden om  te gebruiken. De feitelijke woon-/werkruimte is geconcentreerd bij de achtergevel en in direct contact  met de door Labor Coking ontworpen tuin met waterpartij en een klein paviljoen. Bij de entree is er de keuze om rechtsom direct naar de centrale woongedeelte of linksom naar de toegangshal van de slaapkamers en toilet te gaan. Eenmaal in het woongedeelte is er weer de mogelijkheid om rondom de vrijstaande voorraadkamer/hoge kastenwand van de keuken en de Audiovisuele wand heen te  bewegen. Deze eenvoudige keuzemogelijkheden in de routing creëren voor de bewoners een fluïde ervaring van het gebouw.

De Arclinea keuken heeft een professionele uitstraling. Door de materiaalkeuze van hoogglans Parapan wit, rvs met Nordic Oak en het zitje aan het eiland van 404 cm zal het een aantrekkelijke plek zijn om te werken en/of  te relaxen. De functionele rvs dubbele regaal met geïntegreerde wasemkap zal het koken tot een sensatie maken. De schaal van dit kookeiland en de regaal  is architectonisch en werkt als een transparante ‘roomdivider’ tussen de keukenruimte en de plek waar de eet-/werktafel  van 400 cm lang staat.

De lichttoetreding zal als vanouds door de gotische licht getinte ramen plaatsvinden en via de nieuwe aluminium achterpui. Het algemene indirecte kunstlicht is voorzien in de uitgespaarde bovenzijde van alle vrijstaande volumes.

In de master bedroom op de ‘ uitgebreide’ eerste etage  is gekozen voor een centrale as waar de slaap- en badkamerfuncties omheen gebouwd zijn. Aantrekkelijk en corresponderend met de begane grond is het leesbaar blijven van de originele ruimte. Ook hier is het algemene kunstlicht indirect en vanuit de bovenzijde van de centrale wand aangebracht. Het grote gotische raam en de  twee kleine ronde aan de voorzijde bieden een mooi licht dat gefilterd wordt door de twee reusachtige eikenbomen in de voortuin.

  • verplicht
  • verplicht
  • niet verplicht